Norsko bylo vždy známé svým skutečně humánním vězeňským systémem, takže nejžádanějším místem, kam se každý vězeň touží dostat, je norský ostrov Bastoy. Právě tam se nachází snad nejpříjemnější pevnost pořádku mezi všemi věznicemi na světě.

Ostrov Bastoy, kam se dostanete z Osla asi za hodinu (jede sem jen lodní doprava), je malebným místem. Je zde několik pláží, vybavené tenisové kurty, a dokonce i sauna.

Ve vězení na tomto ostrově jsou vrazi, násilníci, drogoví dealeři a podvodníci. Ale mezi norskými vězni je fronta, aby se dostali do Bastoy. Zde se „resocializují“ prací v lese, na zahradě a u domácích zvířat. Vězení v Bastoi je také první „organickou institucí“ na světě.

#1

Z hlavního města Norska je sem 76 km, do nejbližší osady, letoviska Horten, něco přes 2 km. Celý ostrov měří 2,6 kilometrů čtverečních. Místo za mřížemi žije 115 vězňů této úžasné věznice v pohodlných dřevěných domech.

#2

Autorem tohoto experimentu byl norský vědec, kriminalista Niels Christie. Jeho teorie je, že každý zločin má dvě oběti: toho, kdo jím utrpěl, a toho, kdo ho spáchal. A zločinec si zaslouží nejen trest, ale i převýchovu, a ta právě probíhá pomocí resocializace.

#3

#4

Práce začínají v 8:00 a končí v 16:30, během dne je přestávka na oběd. Večer může vězeň dělat cokoli – číst si v místní knihovně, sledovat TV (mají povolené 4 TV kanály), sportovat (bez omezení), hrát v místní rockové kapele nebo v divadelní skupině. Ve 22:00 je večerka a zhasínají se světla. Drogy a alkohol jsou na ostrově zakázány (provádí se týdenní testy moči na přítomnost drog), za porušení jsou provinilci odesláni do vězení na pevnině.

Na ostrově žije 45 ovcí, 22 krav, 10 koní, 230 kuřat a 20 králíků. Nechybí ani pozemky s bramborami, zeleninou a malinami. Důležitým prvkem soběstačnosti v potravinách je také vlastní pozemek.

Jedním z faktorů, díky kterému byl experiment s ostrovním vězením uznán ministerstvem spravedlnosti jako úspěšný, bylo snížení nákladů na údržbu odsouzených 2,5krát ve srovnání s jinými norskými věznicemi.

Večeře je pro všechny povinná, připravuje ji táborová kuchařka – jak pro vězně, tak pro dozorce.

#5

Kromě zemědělství je v Bastoi důležitým odvětvím i rybolov – denně se uloví až 100 kg tresek.

Hlavní povinností každého vězně je práce. Všichni mají práci, ve které musí být od 8:30 do 15:30. Za to dostávají každý den plat 10 dolarů a peníze mohou utratit za potraviny v místním obchodě, a tak si zajistit snídani a večeři dle libosti.

#6

Od státu dostává každý vězeň příspěvek ve výši odpovídající našim 70 Kč. Za tyto peníze si musí koupit jídlo na snídani a večeři, potřeby do domácnosti, oblečení atd.

#7

Co si ale vypěstují a vyrobí sami vězni, to se spravedlivě rozdělí mezi všechny podle jejich podílu na tvorbě produktů. Díky tomu zde těžce pracující vězeň dostává každý měsíc výplatu odpovídající 14 000 Kč.

#8

„Dáváme vězni pocit harmonie s přírodou. Odvrací se od násilí, “řekla Christie. Vězeň (s motorovou pilou) pracuje s dozorci v lese na ostrově Bastoy.

#9


Telefonní budky na ostrově. Vězni mohou telefonovat dvakrát denně, ráno a večer.

#10

Vězeň odsouzený za týrání dětí pracuje s koněm.

#11

Nigerijský občan odsouzen za zneužívání drog. Žije sám ve svém vlastním domě na ostrově. Všichni ostatní vězni žijí ve společných domech.

#12

Pravděpodobně je důležitý i pocit svobody a svobodné práce (jakkoli to může znít dvojsmyslně při aplikaci na práci vězňů), když se její výsledky dělí rovným dílem. A vězni, kteří v takové společnosti žít nechtějí, jsou posíláni do zpřísněného režimu.