Kočky jsou velmi krásné a elegantní, jejich pózy jsou tak ladné, že se zdá, jako by je ztvárnil štětcem nějaký malíř. Jedna kočka v Rusku se prvkem mnoha slavných obrazů od největších umělců všech dob skutečně stala. Baculatá zrzavá kočka s úžasným jménem Zarathustra se tiše vplížila do obrazů a zůstala uvnitř.

Pokus o vytvoření internetového memu z historie umění vyprávěného kočkou byl tak úspěšný, že Penguin Random House nabídl, že o projektu napíše knihu. Kniha Světlany Petrové a kočky Zarathustry „Umění tlusté kočky: Slavná mistrovská díla zdokonalená zázvorovou kočkou s poznáním“ vyšla v USA a byla přeložena do čínštiny, japonštiny a korejštiny.

Zdroj: Bored Panda

Svetlana Petrova mistrovsky domalovala kočku do nesčetných ikonických maleb od Vincenta Van Gogha, Leonarda da Vinciho, Rembrandta, J. Vermeera, Fridy Kahlo, Diega Velazqueze a mnoha dalších klasických mistrů, kteří jsou součástí historie umění.

Zarathustra se jako prvek známých obrazů proslavila, měla dokonce výstavu ve Velké Británii. Její fotografie sdílelo na internetu několik muzeí. „Studovala jsem styl starých mistrů a jejich techniky, aby moje obrazy vypadaly jako skutečné originály. Jsem velmi ráda, že muzeum, které má ve své sbírce originální předlohy, moje umělecká díla přeposílá,“ říká Světlana.

Světlana o projektu promluvila v exkluzivním rozhovoru s Bored Panda: „FatCatArt.com je pro mě velmi osobní projekt. Kočka Zarathustra patřila dříve mé matce. Ujala jsem se jí po její smrti v roce 2008. Přiblížila jsem se tím matce, která mi moc chybí. Zarathustra byla a zůstává živou vzpomínkou na moji matku, po její smrti mě zachránila před depresemi. Matka ji nesmírně rozmazlila, podle jejích slov to je nejlepší kočka na světě.“