[adrotate banner=“49″]
Litevská nezávislá ilustrátorka Eglé Plytnikaité v současnosti pracuje převážně na redakčních a společenských ilustracích. Ekologie a udržitelnost pro ni vždy hodně znamenaly, a tak se ve svém volném čase věnuje ilustracím, které pomáhají šířit povědomí o daných záležitostech. Jeden z jejích grafických projektů nese název How much water do you eat?, který nás obeznamuje s množstvím vody spotřebované v potravinářském průmyslu.
„Jak nesčetná rekordní sucha na světě pokračují, všem je doporučováno snižovat množství využívané vody. Mnoho expertů nám říká, abychom dvakrát zvážili horkou relaxační koupel, abychom zavedli úsporné sprchové hlavice i záchodové nádržky atd. To je všechno sice moc hezké, ale jen málokdo ví, že „jídlo, které konzumujeme, tvoří až dvě třetiny naší celkové spotřeby vody“, jak uvedla organizace GRACE Communications Foundation. Takže pokud opravdu chceme změnu, musíme změnit své stravovací návyky. Možná se ptáte, jak to udělat, a odpověď je přitom víc než jednoduchá – jezte víc rostlinné stravy. Když jsem našla statistiky množství vody, které konzumujeme společně s naším jídlem, jsem ani nedokázala pochopit, proč už masný průmysl není zakázaný. Přečetla jsem kvanta článků psaných na toto téma a rozhodla jsem se tato čísla ještě více zviditelnit. Takže jsem udělala to, co mi jde nejlépe – ilustrovala jsem je, tím tedy tento projekt vznikl.“
Na stránce projektu Eglé dodává:
„The Guardian tvrdí, že „produkce masa vyžaduje mnohem větší množství vody než zelenina. Podle IME se pro produkci 1 kg masa spotřebuje 5 000 až 20 000 litrů vody, zatímco pro zpracování 1 kg pšenice je potřeba 500 až 4 000 litrů“. Ecology objasňuje, že rozdíl je radikální z toho důvodu, že „musíte započítat i vodu, kterou zvířata vypijí, a zároveň i vodu, která se spotřebuje při pěstování jejich potravy“. I guvernér Kalifornie Jerry Brown v rozhovoru pro Los Angeles Times prohlásil, že „bychom měli jíst vegeburgery“.
Jak tvrdí Ecology: „Možná si říkáte: „Ale hovězí v supermarketu už bylo zpracováno. Ta voda už na to byla spotřebována, tak bychom to také mohli sníst.“ Jenomže když si teď koupíme a sníme jídlo s vysokou spotřebou vody, potravinářský průmysl v tom bude pokračovat nebo dokonce v budoucnu výrobu rozšiřovat.“ To je důvod, proč nejlepší doba pro změnu našich jídelníčků je právě dnes.
Pokud si ještě stále nejste jistí, jestli se vyplatí vařit k večeři fazole místo hovězího, rolujte níže a podívejte se na statistiky.“
Více informací o Eglé a její tvorbě naleznete na jejím Facebooku.
[adrotate banner=“38″]