Jsou místa, kterými dějiny procupitaly v balerínách a pak jsou města, kterými proběhly v kanadách, vše podupaly a rozkopaly a nechaly po sobě jen spoušť. Jedno z takových míst v tomto článku navštívíme. Jedná se o místo, ve kterém spoušť po dějinách obutých do kanad odklidili buldozerem a na řadě míst tak vznikla obrovská volná prostranství.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jedno z největších „náměstí“ jaké jsem kdy viděl. Na místě této vydlážděné plochy stály ještě v roce 1945 obytné domy. (Foto: Archiv autora)

Saské město Drážďany leží na řece Labi a jeho dnešní podobu vytvořily spojenecké bomby na sklonku druhé světové války a východoněmecký beton po jejím konci. Díky tomu prvnímu se v centru města uvolnilo obrovské množství stavebních parcel, které to druhé zastavělo typickými panelovými a betonovými škatulemi. Tento fenomén je krásně vidět už na cestě od hlavního vlakového nádraží k Labi, kdy je každá větší ulice lemována budovami z betonových panelů. A takových ulic je právě díky bombardování velké množství.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Panelové domy od historického centra dělí v Drážďanech často jen čtyřproudá silnice s tramvajovým pásem. (Foto: Archiv autora)

Nicméně bych Drážďanům křivdil, kdybych tvrdil, že jde jen o panelové město místy prokládané památkami a že vůbec nestojí za návštěvu. Určitě za ni stojí, a to nejen pro lidi, které zajímá jak stárne beton. Najdete zde i řadu budov, které přečkaly bombardování i záplavy. Labe o sobě totiž také čas od času dá vědět. V každém případě by ovšem bylo možné tyto budovy spočítat na prstech jedné ruky (maximálně obou rukou nešikovného truhláře). Kromě světoznámé galerie Zwinger si na levém břehu Labe můžete prohlédnout drážďanskou kurfiřtskou rezidenci nebo například Frauenkirche.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Drážďanský Frauenkirche – Kostel Panny Marie. V popředí archeologické vykopávky v místech, kde stály středověké domy židovského gheta. (Foto: Archiv autora)

To by asi bylo vše, co se dá navštívit ze starých Drážďan, nicméně i „nové“ Drážďany nabízejí řadu zajímavých lokalit pro návštěvu. Na pravém břehu Labe můžete navštívit třeba Muzeum saského lidového umění.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Budova Muzea saského lidového umění se nachází odstrčená od většiny památek vyhledávaných turisty. Svou vinu na tom nese i fakt, že je na druhém břehu Labe. (Foto: Archiv autora)

Levý břeh Labe pak nabízí návštěvu Muzea dopravní techniky, ve kterém můžete obdivovat kromě aut značky Volkswagen i legendární Wartburgy, Trabant ale například i jednu z nejstarších parních lokomotiv v kontinentální Evropě Saxonii, motorky, nebo třeba několik exemplářů k historii letectví. Vrcholem je dopravní kino a velký model železnice.

wartburg

Jeden z exponátů Muzea dopravy – dvoudvéřové kupé Wartburg. (Foto: Archiv autora)

Za návštěvu stojí i komentovaná prohlídka továrny na ne zrovna lidové verze vozidel z koncernu Volkswagen jako VW Phaeton nebo automobily Bentley. Na prohlídku je nutné se předem objednat, jinak budete stejně jako já jen smutně obcházet kolem, pozorovat obrovskou zlatou rybu v místním vodním příkopě a doufat, že snad umí plnit přání.