Mladý belgický fotograf Kevin Faingnaert tráví většinu svého volného času na výletech, ve kterých prostřednictvím fotoaparátu objevuje svět. Tyto procházky se snaží kombinovat s osobními projekty, které můžete najít i na jeho blogu. V nedávném projektu, který pojmenoval Matavenero, se rozhodl navštívit izolovanou komunitu lidí a zdokumentovat tak jejich život. Kevina jsme požádali, aby nám o projektu napsal pár slov a popsal celkový dojem, který si z tohoto neobyčejného místa odnesl.

[adrotate banner=“33″]

„Jsou to lidé, které své ideály proměnili v činy a tvrdou práci.“

„Na jaře roku 2015 jsem se odvážil vypravit do Matavenera, což je vzdálená ekovesnice, která leží vysoko v izolované hornaté oblasti severozápadního Španělska. Rozhodl jsem se tam zdokumentovat život lidí, kteří žijí v dokonalém souladu s přírodou. Mým cílem bylo vytvořit sérii portrétů této komunity, která doslova žije mimo síť. V průběhu pobytu jsem se s místními obyvateli lépe poznal a dokonce i spřátelil. Trvalo to ale nějakou dobu, než jsem si získal jejich důvěru a navázal s nimi kontakt. Zpočátku jsem se cítil jako vetřelec, ale postupem času, pomocí poznávání komunity, pochopením jejich životního stylu, pomáháním s každodenními úkoly, nebo vyprávěním si příběhů u táboráků, jsem cítil, jak se ta zeď nedůvěry hroutí. Tyto věci změnily můj pobyt na skutečné soužití, které bylo pro vytvoření portrétů nesmírně důležité. V roce 1989 bylo toto místo osídleno mezinárodním mixem silných a nezávisle smýšlejících lidí, kteří chtěli jednoduše žít v harmonii s přírodou. Opustili svůj starý způsob života a ten nový začali v Mataveneru. Odvrátili se od moderního způsobu života, který byl založen na efektivnosti a konzumaci, a začali žít podle přesvědčení:

  • soběstačně a ekologicky
  • v harmonii s prostředím
  • ve vzájemné úctě

Některým lidem se možná tento způsob života nebude jevit realisticky, ale k této komunitě nelze necítit obdiv, zejména pro její vytrvalost. Jsou to lidé, které své ideály proměnili v činy a tvrdou práci.“

1

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

„Strávením několika týdnů v Mataveneru jsem pocítil vzácnou svobodu, kterou jsem nikdy předtím necítil,“ dodává Kevin. A co znamená svoboda pro vás?

[adrotate banner=“33″]