Je 7. července 2013 a společně s mými kamarády se vydáváme do Slavonic. Toto město se nachází v okresu Jindřichův Hradec, v moravské části Jihočeského kraje. Pro svou podobnost s nedalekým městem Telč bývá často nazýváno „malá Telč“.

Kromě krásného náměstí zde nalezneme také dva historické kostely a městskou věž, která zde byla vystavěna v 16. století. Pod městem se nachází změť tunelů. Veřejnosti přístupný je však pouze tunel pod náměstím Míru. Ostatní části, nacházející se pod Horním náměstím, jsou uzavřené a probíhá v nich výzkum.

[adrotate banner=“3″]

foto02a

Tunely pocházející ze 13. – 14. století byly v historii využívány jako sklady potravin a dokonce i jako řemeslnické dílny. Jsou ručně vysekané do rulového masivu. Dělníci, kteří v tunelu pracovali, neměli potřebné nástroje, a proto jim stavba trvala velmi dlouho. Během 2. poloviny 15. století byly jednotlivé sklepy spojovány a sloužily k odvádění podzemní vody. Zkázou odvodňovacího systému však bylo zaházení hradebního systému, tudíž voda neměla kam odtékat a také povodně v roce 1967, jež zaplavily kanály vodou a bahnem téměř ke stropu. Teprve od roku 1993 probíhá pročištění, které umožňuje průchod chodbami.

Po prohlídce města míříme do informačního centra na náměstí Míru, kde začíná exkurze do podzemních chodeb.

Bez názvu

Z důvodu výskytu vody v podzemí bylo nutné, abychom se oblékli do speciálních gumových bot a pláštěnky. Jsme poučeni o bezpečnosti v tunelech, dostáváme do ruky baterku a vydáváme se do tmy.

DSC00033

Jelikož průměrná výška sklepů je pouhých 150 cm a šířka dokonce pouze 60 cm, není vůbec jednoduché se v tunelech pohybovat. Podle paní průvodkyně byl rekordmanem pán měřící něco málo přes dva metry. Já sám jsem měl při průchodu velké problémy a dokonce jsem v jednom úseku musel téměř ležet.

DSC00064 DSC00050[adrotate banner=“3″] DSC00058 DSC00054 DSC00053 DSC00068 DSC00065

Pokud plánujete výlet do jižních Čech, toto krásné město jistě stojí za návštěvu. Ne nadarmo je označováno jako perla české renesance. A pokud si přejete zažít něco nevšedního a dobrodružného, podzemní chodby Vás jistě nadchnou. Klaustrofobikům prohlídka doporučována není, ti si zatím mohou sednout na náměstí a nasávat atmosféru tohoto malebného jihočeského městečka.

[adrotate banner=“3″]

zdroj