Hyperrealismus je relativně nový směr v malbě, který si získal oblibu mezi umělci. Tento styl se vyznačuje neuvěřitelnou přesností nakresleného obrázku, který je někdy těžké odlišit od fotografie ve vysokém rozlišení.

Bývalý tatér Mike Dagras z Kolína nad Rýnem je nyní jedním z nejznámějších umělců propagujících hyperrealismus svým štětcem. Když bylo Mikeovi osm, prodal svou první práci, v jedenácti kopíroval díla velkých umělců a kreslil je pastelkami na náměstí před kolínskou katedrálou. Tehdy ho ale vůbec nenapadlo, že svůj život spojí tak úzce s výtvarným uměním.

Zdroj: Instagram

#1

Už ve věku 20 let si Mike získal pověst nadaného tetovacího umělce, když získal několik ocenění a grantů. Po 14 letech úspěšného tetování ale vyměnil lidské tělo za opravdové plátno a vzal si štětec.

#2

#3

#4

Postavy na Dagrasových obrazech jsou obyčejní lidé, které denně potkáváte na ulici: muži i ženy, staří i mladí, silní i slabí – na Mikeových plátnech je místo pro každého.

Jeho portréty jsou plné výrazu a emocionálních nuancí, každý z nich je skutečnou encyklopedií lidské podstaty.

#5

#6

#7

#8

#9

Nyní Dagras pracuje na sérii portrétů žen, jejichž tváře jsou polité medem. Pokud vás k tomu napadl sexuální podtext, pak neuvažujete správě – podle umělce nemá jeho vize nic společného s „vysokým erosem“.

Med ve skutečnosti symbolizuje zlato a každý portrét by měl přimět diváka přemýšlet o tom, jak rychle rostou požadavky společnosti a jak rychle plýtváme přírodními zdroji.

#10

#11

#12

#13

#14

#15