The Miles Brothers  byli průkopníky kinematografie, kteří v roce 1906 natočili historický „A Trip Down Market Street“. Cesta z 8th Street k Embarcadero, 13minutová cesta, dokumentuje prostředí San Francisca snímané z lanovky a ukazuje tehdejší reálie: rušný pás plný koňských povozů a vozidel, budovy nebo tehdejší módu.

18. dubna 1906 v 5:12, právě když se San Francisco v Kalifornii začínalo probouzet, otřáslo městem silné zemětřesení, které trvalo méně než minutu, ale jeho následky byly strašlivé. Otřesy zapalovaly oheň za ohněm, takže město a jeho okolí hořely tři dny. Katastrofa zabila odhadem 3 000 lidí a polovina ze 400 000 obyvatel města zůstala bez střechy nad hlavou, protože domy se zřítily nebo shořely.

Zdroje: Internet Archive | YouTube | this footage | My Modern Met

#1

Nová verze „A Trip Down Market Street“ nás vrací do doby před katastrofou v neuvěřitelně jasném pohledu na město. Přepracované záběry, které obnovila NASS, obohacují divákův vjem o barvy, zvyšují rychlost z 15 na 60 snímků za sekundu, vylepšují rozlišení a přidávají zvukovou kulisu napodobující zvuky, které mohli obyvatelé slyšet na přelomu století.

#2

Aktualizace NASS přidává do historické dokumentace novou dimenzi a nabízí pohled na město a jeho obyvatele předtím, než bylo nenávratně změněno.

#3

San Francisco zažilo v roce 1906 masivní zemětřesení, které zničilo velkou část města. Tento záznam byl pořízen jen několik dní předtím.

#4

Záběry byly přepracovány, aby poskytovaly co nejrealističtější pohled na město krátce předtím, než se otřáslo v základech.

#5