Nedávno byli vyhlášeni vítězové nejoblíbenější mezinárodní soutěže drone Photo Awards 2021, leteckých snímků z dronů. V této soutěži se již čtvrtým rokem vybírají nejlepší snímky pořízené pomocí dronů.

Do výběru se zapojilo asi 10 tisíc fotografií zaslaných piloty dronů ze 102 zemí světa. Kromě fotografování divoké přírody zahrnuje cena fotografie v kategoriích jako svatby, lidé, svět kolem nás, urbanismus, sport a abstrakce.

Zdroje: droneawards.photo | Facebook | twitter.com | youtube.com

#1 Nádherný letecký výhled na slavné rýžové terasy Duoisu. Odstíny různých úrovní rýžových polí vytvářejí jedinečný efekt.

Terasy Duoisu
Autor: Ran Tian

#2 Zelená želva se vrací do vody poté, co nakladla vajíčka na ománském pobřeží mezi Ras Al Jinz a želví svatyní Rashad.

Zpět na cestu
Autor: Qasim Al Farsi

#3 Vaccanonesa je malý vláček, který spojuje město Trento s vesnicemi Val di Non a Val di Sole v italském Trentinu. Vlak projíždí jablečnými sady a přejíždí přes 150 metrů vysoký kaňon.

Zavěšený průchod
Autor: Paolo Crocetta

#4 Stejně jako lidé podniká každá vlna jedinečnou inspirativní cestu. Tato fotografie byla pořízena na jihozápadním pobřeží Západní Austrálie.

Plná síla
Autor: Phil De Glanville

#5 Každý rok v květnu v období dešťů na terasovitých rýžových polích přetéká voda z jednoho pole na druhé a splývá s barvou země a mraků. Odrazy světla na hladině vody se mísí a vytvářejí barevné obrázky.

Colorful terraces
Author: Tuan Nguyen Tan

#6 Při létání s dronem nad oceánem jsem si všiml přibližujících se velbloudů a krásné hry světla a stínu, stejně jako nádherných vzorů vln na pobřeží.

Velbloudí stíny při západu slunce
Autor: Jim Picôt

#7 Za červencového úplňku nosí vietnamské ženy tradiční kostýmy zvané „Ao Dai“, aby se připojily k festivalu barevných luceren a květinových girland na řece, kde se modlí za své štěstí a štěstí svých rodin. „Kéž odpočívají duše jejich zesnulých příbuzných a duše všech těch, kteří odešli do nebe.“

Modlitby za duše
Autor: Phu Khanh Bui

#8 Stádo hrochů vytváří úžasný vzor. Všichni hroši jsou dospělí, kromě jednoho, který je v samém středu.

Stádo hrochů, pohled shora
Autor: Talib Almarri

#9 Intenzivní a nádherné okamžiky sopečné erupce na Islandu

Extragalaktické
Autor: Martin Sanchez

#10 Surfař Ollie Henry uniká z monstrózní vlny u pobřeží jihozápadní Západní Austrálie.

Zlato na okraji duhy
Autor: Phil De Glanville

#11 500 let starý klášter v Moskevské oblasti a velká elektrárna v pozadí. Pára z chladicích věží je zvláště hustá kvůli silným mrazům.

Metaforická výpověď o městě a zimě
Autor: Sergey Poletaev (1. místo v kategorii město)

#12 Na jezeře se rozdělily ledové příkrovy a poskytly krátkou příležitost k prozkoumání tohoto jevu. Tato nekonečná ledová plocha umožňuje pohlédnout na sílu a velikost přírody.

Velká trhlina
Autor: Janessa Anderson

#13 Tisíce buddhistů se modlí za nový rok v pagodě Hoang Phap v okrese Hok Mon. V noci zapalují tisíce svíček a modlí se.

Buddhisté se modlí
Autor: Khanh Phan

#14 Fotbalové hřiště v rybářském městečku Henningsvær na Lofotech je poněkud zvláštní. Zelená umělá tráva vyčnívá ze zimní krajiny. Troufli byste si tady hrát?

Henningswehr
Autor: Nando Harmsen

#15 Lední medvěd loví tuleně z ledovce na ostrově Svalbard. Fotografie byla pořízena v létě, kdy se mořský led pohybuje na sever k 83° severní šířky.

Lov ledních medvědů
Autor: Paolo Crocetta

#16 Přibližně 263 milionů lidí na celém světě má přístup ke zdrojům vody, které jsou považovány za bezpečné, ale k získání vody musí strávit alespoň 30 minut chůzí nebo stát ve frontě. A úkol zásobovat domácnost vodou dopadá v drtivé většině na ženy a dívky, zejména ve venkovských oblastech.

Sběr vody z vyschlých koryt řek.
Autor: Sujon Adhikary

#17 Hongkongský basketbalový hráč Hui Huen Hang Hayman trénuje během otevření hřiště Siu Hei 4. července 2020.

Jeden pokus
Autor: Lampson Karmin Yip

#18 Tato série je o lidské architektuře povstávající z divočiny. Příroda ve své ryzí podobě, obohacena lidským dotekem, který nakonec dodává scéně rovnováhu. Místa, kde lidé žijí v zemích snů. Jsem v podstatě fotograf přírody a hledání krásy čisté přírody je jedním z mých hlavních životních cílů již více než deset let. Na této cestě hledání jsem byl několikrát překvapen tím, že jsem se dostal do hlubokého stavu radosti při hledání rovnováhy mezi přírodní krajinou a lidskými prvky. To nebývá příliš obvyklé, a když se to stane, stojí za to věnovat chvíli rozjímání. A to je myšlenka této série: Rád bych pozval vaše oči, aby vnímaly všechny prvky těchto složitých kompozic a způsob, jakým pasují k sobě.

Místo výskytu
Autor: Henrique Murta

#19 Detailní fotografie jedné z řek naplněných jedem. Jedovatá krása je osobní projekt, který vypráví příběh přírodní katastrofy v Apusenských horách, ovšem v krásné abstraktní podobě. Tento abstraktní barevný vzor vytváří příroda v kombinaci s chemickým odpadem vznikajícím při těžbě mědi a zlata.

Otrávená řeka
Autor: Gheorghe Popa

#20 Tisíce hus růžovonohých hnízdí na jaře ve středním Norsku na cestě do hnízdišť na Svalbardu v Arktidě. Pravděpodobně kvůli klimatickým změnám přilétají každý rok dříve a často jsou půda a pole, kde se živí, zakryté. Husy mají tendenci používat stále stejné cesty, takže když na ně čekají ve vzduchu s dronem, je možné udělat fotky jako je tato.

Husy krátkozobé se setkávají se zimou
Autor: Terje Kolaas

#21 Síla přírody! Jezero, padlý strom a nezvykle statečná nevěsta. Abstrakce spojená s krásou přírody a fantastickým podzimním klimatem

Přirozená nevěsta
Autor: Krzysztof Krawczyk

#22 Řeka Cunene protéká Angolou a tyčí se nad mohutnou propastí na hranici s Namibií u vodopádů Ruacana. Zde se mladý baobab drží skalnatého výstupku, zatímco kolem něj zuří vody vodopádů Ruacana.

Mocná Ruacana
Autor: Jan Roode

#23 Bílé deštníky na pláži Mrtvého moře.

Vesmírní vetřelci
Autor: Gilad Topaz

#24 Tento snímek jsem pořídil v únoru 2021 na ledových pahorcích přehrady Kapchagai v regionu Almaty. Teplota vzduchu toho dne byla -10 stupňů, což v se dá v našem regionu nazvat teplem, a proto jsme se rozhodli otevřít plážovou sezónu a nečekat na léto!

Plážová sezóna
Autor: Alexander Vlasyuk

#25 Letecký pohled na soukromou pláž v Mamaia. Když jsem viděl lemované deštníky, byl jsem si jistý, že pohled shora bude zajímavý, až budou stíny na správném místě. Abych pořídil tento snímek, musel jsem počkat, až bude slunce dostatečně vysoko.

Šachovnice
Autor: Cezar Gabriel Popescu

#26 Ledová anatomie je série leteckých snímků jezera Queidel těsně předtím, než zcela zamrzlo. Čerstvé sněhové a ledové trhliny vytvořily tyto tvary, které připomínají neurony nebo jednoduše buňky. Můj projekt „Anatomy of Ice“ sleduje změny v ledu na jezeře během několika zim.

Anatomie ledu
Autor: Gheorghe Popa

#27 Vyprahlé rokle v kombinaci s „chladným vyvážením bílé“ evokují tvarovanou osmiprstou ruku, která mohla být snem Salvadora Dalího.

Dalího sen
Autor: Ignacio Medem

#28 Marina di Pisa, pozdní letní večer při západu slunce… Všiml jsem si mraků na obzoru a rozhodl jsem se vést pár směrem k jejich nekonečnu, plnému lásky.

Do nekonečna s tebou
Autor: Matteo Originale

#29 Tento obrázek byl inspirován barevnými vzory lidí Navajo. Jasné barvy nádob a diagonály, vytvořené hrou světla a stínu, vytvářejí zajímavý vzor.

Kaleidoskop
Autor: Paolo Crocetta

#30 Tato fotografie byla pořízena v Zambii. Dva lví bratři zabili buvola a po jídle přenechali jeho ostatky mrchožroutům.

Rychlé občerstvení
Autor: Igor Altuna