Knihovna sídlící v Klementinu je skvělým příkladem barokní architektury. Byla otevřena v roce 1722 jako součást jezuitské univerzity a má přes 20 000 knih. Podle čtenářů jde o jednu z nejkrásnějších a majestátních knihoven na světě!

Autorem stropních fresek je Jan Hiebel. Nepřehlédnutelná je také sbírka geografických a astronomických glóbů ve středu knihovny. Roku 1777 byla knihovna vyhlášena Marií Terezií za Veřejnou c. k. Univerzitní knihovnu podléhající státu. V roce 1781 její ředitel Karel Rafael Ungar založil sbírku české literatury. Některé z těchto vzácných knih byly odeslány společnosti Google ke skenování a brzy budou k dispozici na Google Books.

Zdroje: BoredPanda, klementinum.com

O barokní knihovně je známo několik zajímavých faktů: Nejstarší dokumenty, které se v knihovně nacházejí, jsou řecké papyry, pocházející z prvního století našeho letopočtu. Nejdelším dokumentem je rotulus ze čtrnáctého století, který měří více než deset metrů. Oproti tomu nejtěžší knihou klementinské sbírky je Lobkovický graduál, který váží více než sedmdesát kilogramů. Výjimečným unikátem je Kodex vyšehradský. Tento nejcennější dokument klementinské sbírky dosahuje nevyčíslitelné hodnoty (odhad je miliarda korun).