Legendární a výstřední umělec Salvador Dalí  už prý od svých šesti let prohlašoval, že se jednou stane kuchařem. V roce 1973 publikoval knihu Les Diners de Gala, která je byla plná bizarních kuchařských snů a doplněna o surrealistické ilustrace a neobvyklé recepty. Dalí se svou ženou organizovali večírky, kde jídlo tohoto typu skutečně podívali. Hostiny to prý byly legendární pro jejich divokost, bohatství, kostýmy a živá zvířata všude kolem. O tom se můžete přesvědčit ve videu na konci článku.


[adrotate banner=“56″]


Nakladatelství Taschen se kuchařku rozhodlo znovu publikovat. Je rozdělá do 12 kapitol a obsahuje 136 receptů. Cena se pohybuje kolem 180$. Kromě působivých ilustrací zde najdete i Dalího úvahy o jeho „chuťové“ filosofii. Sám tvrdí, že: „ústa jsou našim nejlepším nástrojem k pochopení filosofických znalostí.“ Samy názvy receptů se pohybují opět v neobvyklé sféře, najdeme zde například Tisíciletá vejce, Telecí karbanátky plněné šneky, Žabí paštiky a jiné. Kniha je i plná zneklidňujících metafor nebo podtexty kanibalismu. O tom vás jistě přesvědčí fotografie níže.

dalilesdinersgalacookbook1 dalilesdinersgalacookbook2 dalilesdinersgalacookbook3 dalilesdinersgalacookbook4 dalilesdinersgalacookbook5 dalilesdinersgalacookbook6 dalilesdinersgalacookbook7 dalilesdinersgalacookbook8 dalilesdinersgalacookbook9


[adrotate banner=“56″]