Těstoviny jsou nedílnou součástí italské gastronomické tradice. Kamkoli se Italové přistěhovali, přinesli s sebou i těstoviny, které většinou získaly v dané zemi oblibu. Dnes můžeme těstoviny považovat za jeden ze základů mezinárodní kuchyně.
První informace o těstovinových výrobcích v Itálii pocházejí ze 13. nebo 14. století. Existuje i legenda o tom, že Marco Polo dovážel těstoviny z Číny. Legenda vznikla v časopise Macaroni Journal, vydávaném asociací potravinářského průmyslu, s cílem propagovat těstoviny ve Spojených státech.
Zdroje: vintag.es, rarehistoricalphotos
#1 Dělník věší těstoviny k sušení v továrně v Itálii, 1932.
Jeffrey Steingarten tvrdí, že Arabové zavedli těstoviny v Siciliském emirátu (islámský stát na území Sicílie v letech 831–1091) v devátém století, zmiňuje také, že stopy těstovin byly nalezeny ve starověkém Řecku a že Jane Grigsonová věřila, že příběh Marca Pola pochází z dvacátých nebo třicátých let minulého století z reklamy kanadské společnosti na výrobu špaget.
#2 Příprava těsta, 1932
Moderní slovo „makarony“ pochází ze sicilského výrazu pro energické hnětení těsta, protože raná výroba těstovin byla pracný proces, který většinou zabral celý den. Tyto těstoviny se staly jednou z nejdůležitějších potravin na Sicílii a snadno se rozšířily i na pevninu, protože tvrdé pšenici se v italském klimatu daří.
#3 Šéfkuchař vyrábí tagliatelle v King Bomba’s, jednom z největších italských obchodů v Soho v Londýně, 1939.
#4 Ruský tovární dělník zpracovává prameny těstovin. Datum neznámé
#5 Zelda Albano stříhá na délku špagety, které vycházejí ze stroje v továrně na těstoviny v Holloway v Londýně, 1955.
#6 Pracovník společnosti Atlantic Macaroni Company věší špagety k sušení v továrně v Long Island City v New Yorku, 1943.
Do roku 1300 byly sušené těstoviny velmi oblíbené pro svou výživovou hodnotu a dlouhou trvanlivost, takže byly ideální pro dlouhé plavby lodí. Zeměkouli obletěly těstoviny během objevných cest o století později. V té době se objevily různé tvary těstovin a nová technologie usnadnila jejich výrobu. Díky těmto inovacím se těstoviny skutečně staly součástí italského života.
#5 Špagety visí v odtokové komoře v italské továrně na těstoviny. Datum neznámé
#6 Po sklizni tvrdé pšenice a zpracování mouky začala výroba ve velkém, 1955.
#7 Muži při práci v továrně na těstoviny. Datum neznámé
#8 Mladí chlapci nosí vlákna těstovin do továrního dvora k sušení. Datum neznámé
#9 Sušení těstovin, 1929
#10 Sušení těstovin, 1929
#11 Těstoviny v Neapoli, 1925
#12 Italští chlapci předvádějí sušení těstovin, 1928.
#13 Italský tovární dělník ohýbá špagety tyčí, 1932.