Těstoviny jsou nedílnou součástí italské gastronomické tradice. Kamkoli se Italové přistěhovali, přinesli s sebou i těstoviny, které většinou získaly v dané zemi oblibu. Dnes můžeme těstoviny považovat za jeden ze základů mezinárodní kuchyně.

První informace o těstovinových výrobcích v Itálii pocházejí ze 13. nebo 14. století. Existuje i legenda o tom, že Marco Polo dovážel těstoviny z Číny. Legenda vznikla v časopise Macaroni Journal, vydávaném asociací potravinářského průmyslu, s cílem propagovat těstoviny ve Spojených státech.

Zdroje: vintag.esrarehistoricalphotos

#1 Dělník věší těstoviny k sušení v továrně v Itálii, 1932.

Bettmann/Getty Images/Hulton-Deutsch Collection/Corbis

Jeffrey Steingarten tvrdí, že Arabové zavedli těstoviny v Siciliském emirátu (islámský stát na území Sicílie v letech 831–1091) v devátém století, zmiňuje také, že stopy těstovin byly nalezeny ve starověkém Řecku a že Jane Grigsonová věřila, že příběh Marca Pola pochází z dvacátých nebo třicátých let minulého století z reklamy kanadské společnosti na výrobu špaget.

#2 Příprava těsta, 1932

Bettmann/Getty Images/Hulton-Deutsch Collection/Corbis

Moderní slovo „makarony“ pochází ze sicilského výrazu pro energické hnětení těsta, protože raná výroba těstovin byla pracný proces, který většinou zabral celý den. Tyto těstoviny se staly jednou z nejdůležitějších potravin na Sicílii a snadno se rozšířily i na pevninu, protože tvrdé pšenici se v italském klimatu daří.

#3 Šéfkuchař vyrábí tagliatelle v King Bomba’s, jednom z největších italských obchodů v Soho v Londýně, 1939.

Bettmann/Getty Images/Hulton-Deutsch Collection/Corbis

#4 Ruský tovární dělník zpracovává prameny těstovin. Datum neznámé

Bettmann/Getty Images/Hulton-Deutsch Collection/Corbis

#5 Zelda Albano stříhá na délku špagety, které vycházejí ze stroje v továrně na těstoviny v Holloway v Londýně, 1955.

Bettmann/Getty Images/Hulton-Deutsch Collection/Corbis

#6 Pracovník společnosti Atlantic Macaroni Company věší špagety k sušení v továrně v Long Island City v New Yorku, 1943.

Bettmann/Getty Images/Hulton-Deutsch Collection/Corbis

Do roku 1300 byly sušené těstoviny velmi oblíbené pro svou výživovou hodnotu a dlouhou trvanlivost, takže byly ideální pro dlouhé plavby lodí. Zeměkouli obletěly těstoviny během objevných cest o století později. V té době se objevily různé tvary těstovin a nová technologie usnadnila jejich výrobu. Díky těmto inovacím se těstoviny skutečně staly součástí italského života.

#5 Špagety visí v odtokové komoře v italské továrně na těstoviny. Datum neznámé

Bettmann/Getty Images/Hulton-Deutsch Collection/Corbis

#6 Po sklizni tvrdé pšenice a zpracování mouky začala výroba ve velkém, 1955.

Bettmann/Getty Images/Hulton-Deutsch Collection/Corbis

#7 Muži při práci v továrně na těstoviny. Datum neznámé

Bettmann/Getty Images/Hulton-Deutsch Collection/Corbis

#8 Mladí chlapci nosí vlákna těstovin do továrního dvora k sušení. Datum neznámé

Bettmann/Getty Images/Hulton-Deutsch Collection/Corbis

#9 Sušení těstovin, 1929

Bettmann/Getty Images/Hulton-Deutsch Collection/Corbis

#10 Sušení těstovin, 1929

Bettmann/Getty Images/Hulton-Deutsch Collection/Corbis

#11 Těstoviny v Neapoli, 1925

Bettmann/Getty Images/Hulton-Deutsch Collection/Corbis

#12 Italští chlapci předvádějí sušení těstovin, 1928.

Bettmann/Getty Images/Hulton-Deutsch Collection/Corbis

#13 Italský tovární dělník ohýbá špagety tyčí, 1932.

Bettmann/Getty Images/Hulton-Deutsch Collection/Corbis