I když se nám v České republice může zdát, že klasickou večeří je každého 24. prosince rybí polévka, kapr smažený v trojobalu a bramborový salát, ve světě to vypadá jinak. Nyní vám představíme dobroty, které si na stůl dávají lidi z různých koutů zeměkoule. Kdo ví, možná se necháte inspirovat!
Mušle svatého Jakuba s bylinkami a sýrem, podávané v malých lasturách jako předkrm. Jeden z důvodů proč se přestěhovat do Francie!
V Mexiku jsou to papriky plněné masem se smetanovou omáčkou. V ní jsou nasekané ořechy a semena z granátových jablíček.
Krevety, kalamáry, sedm druhů rybích pokrmů. Dokonalá večeře při které se čeká na narození Krista. V Itálii je považována za naprosto dokonalý gurmánský zážitek.
Ve Venezuele je hlavní vánoční pochoutkou směs masa, paprik a rozinek zabalená v kukuřičných listech.
V Rusku je zažitým předkrmem, který má ustálit žaludek na předpokládané popíjení vodky, směs rybích jednohubek slavnostně vyskládaných na talíři.
Pro Vídeň je zkrátka typický Vídeňský dort, vyhlášený nadýchanou strukturou a meruňkovým džemem.
Etiopie se pyšní specialitou, kterou jsou dušené maso a pikantní přílohy.
V Kanadě mají dospělí i děti rádi bonbony. Jde vlastně o mléčnou čokoládou plněné skořicové kousky.
Plátky telecího masa v tuňákové omáčce s kapary. Pochoutka reprezentující Argentinu.
Typická štola z Německa. Plná rozinek, rumové esence, zabalená do sladkého obalu.
Na Maltě je hitem kaštanová polévka s kakaem.
Finsko má ve vánočních gurmánských hitech mrkvový koláč.
V Rumunsku je na Vánoce běžný polévkový vývar plný knedlíčků.
Mandlovo-rýžový nákyp zdobený třešněmi ukrývá v některé misce malé překvapení. Na stole ho najdete v Dánsku.
Na Filipínách si místní oblíbili rýžovo-kokosový cheese cake.
Lanýžový sen z Turecka.
V Indii je vánoční zvyklostí kokosové cukroví.
Polévka z kuřecího masa, vajec a citronové šťávy zahajuje vánoční gastronomii v Řecku.
Bramborové nudličky s ančovičkami zapékané v hrnci ze Švédska.