V restauraci v nejvyšším patře Centre Pompidou v Paříži se setkává moderní styl jednadvacátého století s hi-tech stylem 70. let minulého století. Centre Georges Pompidou, projektované Richardem Rogersem a Renzo Pianem, je jednou z nejvýznamnějších staveb dvacátého století.
Restaurace byla poprvé otevřena roku 1977 a představila světu nový architektonický styl s viditelnou ocelovou konstrukcí a externě vedenými větracími šachtami a potrubím.

Exteriér restaurace – aviewoncities.com
Ke konci století ale budova nutně potřebovala renovaci. V souvislosti s úpravami byli vybráni pařížští architekti Dominique Jakob a Brendan MacFarlane, aby navrhli novou restauraci s názvem Georges, umístěnou v šestém patře budovy. Rodilý francouz Jakob a MacFarlane z Nového Zélandu se potkali při společné práci pro Morphosis v Kalifornii.

Interiér restaurace – floornature.com
Rozsáhlému otevřenému prostoru s vysokým stropem, „zalesněným“ barevnými trubkami a rourami, chyběla atmosféra, avšak prosklené stěny nabízely ze tří stran zcela jedinečný výhled na Paříž. Pro vyřešení zmíněného problému, aniž by se narušil výhled, Jakob a MacFarlane navrhli vložit do prostoru restaurace několik úzkých organických dílů podobajících se jeskyním, do nichž umístili bar, kuchyň, toalety a privátní jídelnu. Tato kuriózní tělesa, obložená broušeným hliníkem a prodchnutá architekturou Franka Gehryho, mají představovat bubliny, které se vyduli z hliníkové podlahy. Mezi nimi stojí stoly, u nichž může sedět až sto lidí a na venkovní terase jsou místa pro dalších sto padesát.

Interiér restaurace – restaurantgeorgesparis.com
Každý z těchto bublinovitých dílů funguje jako cizopasník Centra Pompidou, protože technické zařízení (přívod vody, elektřiny a vzduchu), se přivádí potrubím a kabeláží ze stropu budovy. Vnitřek každého typu jádra je barevně označený žlutým (bar), červeným (VIP místnost), zeleným (toalety) nebo šedým (kuchyň) pryžovým potahem, což odkazuje na barevné schéma, které užívá samotné Centre Pompidou. Celkově má úprava interiéru působit dojmem dialogu mezi vnitřkem a vnějškem: lesknoucí se exteriér jader, který splývá s oblohou a městem pod sebou, zatímco jejich přepychové barevné interiéry uvnitř okouzlují hosty i obsluhu.

Bar – www.tripadvisor.fr

Interiér restaurace – petitparisentreamis.over-blog.com

Interiér restaurace – www.tripadvisor.fr

Večerní exteriér restaurace – jakobmacfarlane.com

Interiér restaurace – www.flickr.com

Terasa restaurace – restaurantgeorgesparis.com

Interiér restaurace – metropolismag.com