Máte rádi pizzu? V jedné restauraci v americkém New Yorku mají v menu pizzu se vskutku nezvyklou, za to velmi exkluzivní přísadou. Kdo si však pizzu rozhodne objednat, musí šáhnout hluboko do kapsy.

V restauraci Industry Kitchen, kde si „zlatou“ pizzu můžete objednat, podávají také mořské plody či steaky. Zlato ovšem není jedinou ingrediencí, díky které je cena pizzy s příznačným názvem „24k“ tak vysoká. Obsahuje další luxusní suroviny jako kaviár z jesetera, foie gras (ztučnělá játra vodních ptáků, především hus a kachen – pozn. red.), lanýže a vysoce kvalitní modrý sýr Stilton.

Dali byste si? Pak si připravte rovných 2000 dolarů, tedy více než 50 tisíc korun.

Autor pizzy, kuchař Braulio Bunay, se prý nechal inspirovat newyorskou finanční čtvrtí, kterou označil za „ztělesnění dekadence“. Jeho kulinářský výtvor, který by leckdo prohlásil za snobský, kuchař obhajoval tím, že zmiňované přísady se díky jejich použití na pizze staly dostupnějšími.