Zde je seznam těch nejdražších surovin, jídel a nápojů, které nejsou drahé pouze kvůli své nezaměnitelné chuti, ale také díky tradici, kterou symbolizují.

1. Italské bílé lanýže

Jde o nejdražší houbu na světě. Byla poprvé objevena v Piemontu na severu Itálie. Mohou mít v průměru až 12 cm a váhu až půl kilogramu. Prodejní cena se pohybuje kolem téměř 200 000 Kč za kilogram. Rekordní suma, za kterou byl lanýž prodán, se rovnala necelým 6,5 milionů Kč za 1,51 kg.

1c15343b04a9

2. Šafrán

Šafrán je koření, které se pěstuje po celém světě a je známé pro svoji žluto-oranžovou barvu a silnou aromatickou chuť. Pěstuje se již dlouhých 3000 let a pochází z Řecka.

Byla doba, kdy byl šafrán dražší než zlato. Je získáván z rostliny šafránu, kterou je velice náročné vypěstovat. Na výrobu půl kilogramu tohoto koření je potřeba asi 50 – 70 tisíc kusů této rostliny. Běžná cena je přes 43000 Kč za kilogram.

Saffron_Home

3. Hovězí maso Kobe beef

Tento druh masa pochází z černého krátkosrstého skotu japonského plemene Wagyu. Jedná se o nejdražší maso připravované formou steaků. Je známo pro svou bohatou chuť, měkkost a výborné rozložení tuku. Jídlo, které obsahuje toto maso, vyjde asi na 3000 Kč.

Důvodem, proč je toto maso tak drahé, jsou velice přísná pravidla chovu tohoto skotu. Zvířata musí být narozena, chována a poražena v regionu Hoygo, v němž se město Kóbe nachází.

WBXOqOp

4. Almas kaviár 

Almas znamená diamant. Je to nejlepší kaviár na světě, zároveň i nejdražší. Pochází ze 70-ti letého bílého jesetera, který se vyskytuje v Kaspickém moři a i tam pouze vzácně. Právě díky tomu je tento kaviár tak unikátní a drahý.

Jediným místem, kde se tento kaviár prodává, je Caviar house & Pruner v Londýně. Cena za kilo tohoto kaviáru, který je prodáván v plechovce z 24-ti karátového zlata, je 534 000 kč.

Almas_Caviar

5. Vodní meloun Densuke

Tento vzácný vodní meloun se pěstuje pouze ve městě Hokkaidó v Japonsku. Produkováno je pouze 10000 kusů ročně a i díky tomu je velmi drahý. Má velice neobvyklou, černou barvu bez skvrn.

Jeho normální cena je 5000 korun, avšak nejdražší kousek byl roku 2008 v aukci vydražen za 121 000 korun.

20130803-11-P1030957

6. Káva Kopi Luwak

Káva Kopi Luwak pochází z ostrovů Sumatra, Java a Sulawesi v indonéském souostroví a Filipín. Je vyráběna z kávových bobů, které prošly trávicím traktem puchola žíhaného (cibetka –  malý dravý živočich podobný kuně)

Enzymy v jeho trávicím traktu snižují kyselost kávových bobů a zvyšují intenzitu chuti. Této kávy je vyprodukováno pouhých 225 kg za rok. To činí tuto kávu velmi vzácnou, její cena se pohybuje kolem 12000 korun za kilogram. Podle znalců je však jednou z nejlepších na světě.

mendidihkan-kopi-2

7. Ryba Fugu

Ryba Fugu je japonská delikatesa podávaná hlavně při tradičních obřadech. Je velice jedovatá. Má až 1200 krát silnější jed než je kyanid. Právě její příprava je velice náročná a pokud není provedena správně, přivodí vám nevolnost, paralýzu a následně smrt udušením. I díky tomu je připravována na málo místech a její cena je až 5500 českých korun.

fugu-fish

8. Kona Nigiri

Nejdražší voda na světě. Tato destilovaná mořská voda je čerpána z hloubky 600 metrů pod mořem. Aby se dala vůbec pít, musí být smíchána s pitnou vodou.

Má vysoký obsah minerálů a je naprosto čistá. Podporuje hubnutí. Jedna lahev této vody (o obsahu 60 ml) stojí téměř 700 korun. 80000 těchto lahví je doručováno do Japonska každý den.

Untitled-1

9. Jamón Ibérico de Bellota

Jamón Ibérico de Bellota je nejdražší vepřový produkt na světě. Pochází z chovného plemene černých iberijských prasat, které je chováno na španělsko-portugalských hranicích a je krmeno pouze žaludy.

Až od roku 2007 byla tato šunka ke koupi pouze v USA a ve Velké Británii, dnes je běžně dostupná na obou stranách kontinentu.

Jeho cena je více jak 5000 korun za kilo této delikatesy.

15-x-100-gr-de-jamon-iberico-de-bellota-cortado-a-mano-3

10. Polévka z ptačích hnízd

Polévka z ptáčích hnízd je používána jak v kulinářství, tak v medicíně. Je vyrobena ze skutečných ptačích hnízd. Tato hnízda si staví salangany (východoasijský rorýs) na stěnách jeskyní. Tato hnízda jsou postavena z látky, která je označována za vydávenou mořskou řasu či výměšek slinných žláz.

Často je přezdívána „kaviár východu“, kde se tato polévka také nejčastěji podává. Kilo bílého hnízda se prodává za 40000 korun a hnízdo nazvané jako „red blood“, které je dražší, se prodává za 200000 Kč.

bird-nest-soup-with-red-dates

zdroj