Když jsem viděl fotku svého oblíbeného jídla od Svatavy Vaškové, bylo mi jasné, že na českém foodblogerském nebi vyšla nová hvězda. Jen to nebe o tom zatím ještě neví. Vyfotit totiž pěkně nudle s mákem, to už je opravdu frajeřinka!

Samotná Svatava si o sobě nemyslí, že by na fotografování jídla měla kdovíjaký talent. Dokonce šla na kurz fotografování, aby se právě v této oblasti posunula o kousek dál. Jenže už tam se ukázala jako surový diamant, který stačí trochou praktických rad obrousit do facet a následně léty praxe vyleštit do oslňujícího lesku. Lesk, který se odráží v panenském olivovém oleji i na přední straně čočky fotoaparátu.

„Baví mě vařit a když jsem zkoušela své výtvory fotit, měly na facebooku docela úspěch,“ říká Svatava o svých začátcích s tím, že jako každý začátečník měla strach z reakcí a samozřejmě i začátečnickou trému. Z tajemnice a manažerky Klicperova divadla v Hradci Králové, kde žije a tvoří, se tak klube foodblogerka, fotografka a vynikající kuchařka v jednom. A přitom zůstává jen „skromnou maminou na mateřské“. Zásady foodblogingu jsou stejné jako v kterékoli jiné kreativní činnosti. Hlavně buďte sví. Kopírováním dosáhnete maximálně toho, že budete vždy jen druzí (v nejlepším případě). Nebojte se jít s kůží (a s kůžičkou vámi upečené kachny) na trh a počítejte s tím, že se vždycky najde někdo, komu „kyselo bude příliš kyselé“, jak říkával pohádkový Trautenberk. Ovšem na druhou stranu zůstaňte nohama na zemi a pochlubte se jen tím nejlepším. Jak je na tom s výše uvedeným Svatava Vašková?

„Nejtěžší je dobře vyfotit polívky, protože tam se vždycky musí vymyslet něco navíc. Samotná hladina moc fotogenická není. Vždycky to chce najít nějakou surovinu, která snímek zvýrazní, ozvláštní. Samozřejmě existuje celá řada triků, jak fotce dopomoci, ale nepoužívám žádné umělohmotné vychytávky. Přece jen jde o skutečný oběd, který hned po focení sníme. Vůbec není jednoduché vyfotit cokoliv, co stéká, taje, nebo dělá škraloup. Tam se hraje o čas. Zároveň je potřeba mít zásobu doplňků, což v mém případě aktuálně znamená přikoupit nové police. Už to fakt není kam dávat.“ Fotky na Facebooku naznačují, že není oběda, který by zůstal nezaznamenán, a to Svatava vaří denně. „Manžel je tolerantní, ale musím říct, že zase až tak dlouho nečeká. Fotografickou scénu si nachystám během vaření a pak mi stačí zhruba čtvrthodinka.“

Podívejte se sami, jak může zaznamenat jídlo člověk s nulovým výtvarným vzděláním, fotografický samouk s nepravou zrcadlovkou v ruce. Creative Life je prvním webem, který ji v této roli představuje. A myslím, že o Coolinářce ještě uslyšíme. Spolu s naším redaktorem totiž připravuje svůj první vlastní fotograficko-foodblogerský workshop. Takže si dámu, která si říká Coolinářka hlídejte.

DSC00800-001

Je neuvěřitelné, jak krásné může být tak nefotogenické jídlo, jako jsou nudle s mákem.

DSC00838-001

Pečení a focení… je radost. Tentokrát je na paletě kuřecí roláda.

DSC00921

Nejen radost ochutnat, ale i radost pohledět.

DSC01161

Králík na hořčici.

DSC01260

Křepelčí vajíčka, salát z rukoly a rajčátek – dobrota je na světě.

DSC01357

Mleté maso se zeleninou zapečené pod bramborovou kaší.

DSC01500b

Velikonoční mazanec

DSC01630b

Vepřová panenka v anglické slanině

DSC01715b

Buchty jako od babičky. Aby ne, když recept je od babičky!!!

DSC01736b

Dokonalá kompozice bábovky a potřebných ingrediencí.

DSC05877

Komu se nelení, tomu se zelení.

DSC00648

Pečená vejce s klobáskami a rajčaty

Tak schválně, taky jste začali slintat? 🙂

Za poskytnuté fotografie děkujeme Svatavě Vaškové.