Kirlianova fotografie je výsledkem procesu zachycujícího auru a biopole lidí nebo jiných objektů. Tato technika zahrnuje fotografování přemětů v přítomnosti vysokofrekvenčního, vysokonapěťového a nízkoproudého pole, díky kterým se na snímku zobrazí zářící vícebarevné paprsky.

Kirlianova fotografie

Proces Kirlianovy fotografie je pojmenován po Semyonu Kirlianovi, ruském vynálezci. Předtím se takové experimenty s pořizováním snímků objektů v elektrických polích nazývaly „elektrografie“ nebo „elektrografická fotografie“.

Kirlianova fotografie

Kirlianova fotografie

Prvotní Kirlianovy experimenty byly jednoduché. Při prvním pokusu vyfotil svoji ruku a zaznamenal zvláštní oranžovou záři šířící se ze špiček prstů. Principem je jev koróny odehrávající se tehdy, kdy se v elektrickém poli mezi objektem a elektrodou uvolňují elektrony. Ty když jsou zachyceny na film, tvoří dojem světelné koróny. Tyto výboje mohou být ovlivněny teplotou, vlhkostí nebo tlakem.

Kirlianova fotografie

Kirlianova fotografie

Existují důkazy, že Kirlianova fotografie ukazuje zdravotní stav, nebo změny nálad živých objektů, a to změnami barvy, jasu a strukturou světla. Např. tenké a útržkovité paprsky značí nervozitu a úzkost, zatímco třeba alkohol, meditace, léčba akupunturou nebo hypnóza tyto výboje rozšiřují a rozzáří. Někteří lidé ve stavu vzteku a zuřivosti mohou mít pole kolem sebe rudě zbarvené. Živá hmota vyzařuje nepravidelné a pohyblivé paprsky, na rozdíl od neživých předmětů, které tvoří souvislé světelné obrysy.

Kirlianova fotografie

Kirlianova fotografie

Tímto způsobem lze zjistit i energetické pole potravy. Například čerstvě utržené jablko bude na fotografii zářit mnohem více, než to koupené z obchodu. Totéž se děje ale i s tepelně upravenou stravou – doma pečený chléb má jasnější energetický obal než bochník vyrobený na zakázku.

Kirlianova fotografie

Porovnání dvou druhů chleba: vlevo bílý, vpravo celozrnný

Kirlianova fotografie

Porovnání tepelně zpracovaného jídla s čerstvým: rajče, brokolice a maso