Čaj je kulturní nápoj, který milují lidé po celém světě. Po vodě se jedná o druhé nejoblíbenější pití. Avšak představy o tom, jak má správně chutnat a vypadat, se velice liší. V některých končinách dávají přednost soli, výraznému koření, máslu anebo dokonce čaji podávanému za studena. Je pravděpodobné, že s čajovou kulturou si automaticky spojíte Anglii – koneckonců kdo by neznal jejich čaj o páté a Earl Grey? Málokdo však ví, že více pijáků je v Turecku a Irsku. S pitím čaje nezaostává ani Čína, Japonsko, Rusko a Indie, která je zároveň největším producentem čaje. Jestliže byste si rádi tradiční nápoj trochu ozvláštnili, podívejte se, jak si připravuje jinde ve světě.

 

Japonsko

Čaj se dělá z drcených listů vysoce kvalitního zeleného čaje. Foto: ejstanz

Indie

Čaj zvaný „Darjeeling“ se pěstuje v Himalájích. Foto: curioustealtd

Tchaj-wan

0_124096_4fc6dfae_XL

Čaj se zde servíruje horký i studený, hlavní přísadou jsou kuličky tapioky. Foto: daniel5203

USA

0_124097_c6b0fa47_XL

Ve Spojených státech si rádi dají čaj s cukrem a citronem. Foto: Reese Derrenberger

Mongolsko

0_133752_df44110e_XL

V Mongolsku připravují čaj v malé kovové nádobě s mlékem a solí. Foto: tea-terra

Turecko

4

Čaj se servíruje v malých sklenicích s kostkou cukru. Foto: captain.orange

Jižní Afrika

10

Rooibos je „čaj nečaj“ připravovaný z čajovce kapského. Má sytě červenou barvu a chutná jemně a sladce. Foto: Lyle Nel

Katar

20-sposobov-vkusno-i-raznoobrazno-popit-chaj_918a31fa66db8f88fa57394b6eeb1446

V této zemi pijí dvakrát uvařený čaj s mlékem a cukrovou třtinou. Foto: elmeem_alsuwaidi

Maroko

61

Místní obyvatelé mají rádi zelený čaj s mátou. Foto: Liz Mochrie

Hong Kong

47180_4_612x600

Do čaje přidávají kondenzované mléko a podávají jej studený s ledem. Foto: herringinfurs

Egypt

140215_98

Nejvíce příznivců má v Egyptě čaj neslazený. Foto: onceuponakitchen

Mauritánie

3167902393_4c148d1b21_b-750x500

Často pijí ze tří pohárků od slaného čaje až po sladký. Foto: Evan Bench

Rusko

ccf8775edab0fa2a628a0d91c539feac

Nejoblíbenějším čajem v těchto končinách je velmi silný černý čaj. Foto: Julia Krasovska

Malajsie

cup-of-coffee-in-different-countries-artnaz-com-19

Napěněný čaj s cukrem a mlékem zde pijí vychlazený. Foto: iezuanajmin

Kuvajt

cup-of-coffee-in-different-countries-artnaz-com-20

V této malé monarchii v jihozápadní Asii pijí černý čaj s kardamomem a šafránem. Foto: tobyg88

Pákistán

Masala_Chai

Čaj Masala se podává s kořením a máslem. Foto: wikipedia

Tibet

máslový čaj

Zde mají v oblibě takzvaný máslový čaj. Přidávají do něj sůl, mléko a právě máslo. Chutná tak hořce. Foto: Bin Bin Studio

Thajsko

Tailand-Tea-Cha-Yen

Čaj v Thajsku se neobejde bez thajských bylinek, mléka a kostek ledu. Foto: Amy

Velká Británie

tea-milk


Britové si rádi do černého čaje přidávají mléko pro jeho krémovější a méně hořkou chuť. Foto: ee24

Čína

Китай

Pro Čínu typický je čaj Pchu-er. Často se prodává v kostkách nebo koulích. Foto: Marina Melnikova

Osobně mám nejvíce v oblibě britskou přípravu čaje. Čemu dáváte přednost vy?