Silvestrovská oslava se blíží a s ní i starost nad originálním menu na slavnostní stůl. Plánujete-li vítat nový rok doma, nebo se chystáte na návštěvu k přátelům a nevíte s jakým pohoštěním přijít, máme pro vás dva originální tipy.

Prvním nápadem jsou třešně namáčené v bílé čokoládě: stačí rozehřát bílou čokoládu, třešeň namočit a poté ještě, než čokoláda zaschne, nazdobit jedlými perličkami. Trvá to chviličku a výsledek je velmi originální a efektní. Pokud nemáte rádi třešně, použijte jahody.

j1

Druhým tipem jsou jahodové košíčky se šampaňským: Zde je postup trochu složitější, ale též nic co by se nedalo zvládnout. Potřebujete:

Na košíčky:
2 1/4 šálku (280 g) hladké mouky
1 1/2 šálku (300 g), cukru
1 lžíce prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
1 šálek (135 g) jahod, nakrájených na plátky
3 velká vejce
1 šálek (237 ml, 8 fl oz) šumivého vína
1 šálek (237 ml, 8 fl oz) rostlinného oleje

j2

Na polevu:

1 1/2 šálku (340 g) másla
4 šálky (455 g) moučkového cukru
1 čajová lžička vanilkového cukru (vanilky)
špetku soli
3-4 lžíce jahodové dřeně

j3

Postup:

Předehřejte troubu na 350 stupňů. Vymažte formičky na košíčky máslem a vysypte je moukou. Čerstvé jahody rozmixujte v mixéru. Odměřte 1/2 šálku na pyré a zbytek si uschovejte na polevu. V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
V mixéru při středně vysoké rychlosti rozmixujte vejce, šampaňské, 1/2 šálku rozmixovaných jahod a olej, do hladka. Přidejte na dvakrát hmotu z mouky a ostatních přísad, kterou máte připravenou. Rozmixovanou hmotou naplňte košíčky do 2/3.  Pečeme, dokud párátko, které vložíme do středu košíčku nevyjmeme čisté, asi 20-25 minut. Nechte zcela vychladnout.

Na polevu: V mixéru mixujte máslo asi dvě minuty, zcela do hladka. Přidejte moučkový cukr, vanilku, sůl a jahodovou dřen a mixujte na střední rychlost do hladka.

j4

Košíčky nazdobte polovinou jahody a uchovávejte je v lednici. Dětskou verzi připravíte výměnou šampaňského za mléko. Přeji vám dobrou chuť!

j5