Dle průzkumu z roku 2012 snídá pouhých 48% lidí. Snídaně je přitom důležitá část dne. Ukázalo se totiž, že lidé, kteří pravidelně ráno jí, mají menší sklon k obezitě. Snídaně by měla pokrýt až 20% denního příjmu potravy. Přestože tyto statistiky platí pro lidi po celém světě, každý národ má jiné stravovací návyky. Který národ miluje bohaté snídaně a který si vystačí s polévkou?

Vysvětlivky méně známých jídel:

Miso soup – jedná se o japonskou polévku, která spolu s bílou rýží tvoří hlavní pokrmy tamní tradiční snídaně. Vědci navíc tvrdí, že snižuje riziko rakoviny prsu.

Dosa – řídká dušená zelenina a luštěniny

Pho – populární japonská polévka, která se vaří v mnoha variantách, např. s hovězím, kuřecím nebo s houbami. Mimochodem k dostání je už i v Evropě, většinou ve vietnamských restauracích. Můžete zkusit např. restauraci Pho v Praze 2.

Congee – čínská rýžová kaše nebo polévka

Pork bun – nebo-li vepřová buchta plněná vepřovým. Těsto na tuto pochoutku je složené z cukru, mouky, mléka, oleje a prášku na pečení.

Naan – oblíbené placaté pečivo, u nás nejpodobnější chlebu, které je populární také třeba v Indii

Ful Medames – egyptský teplý pokrm složený z rozmačkaných fazolek, ochucený česnekem, olivovým olejem a citronovou šťávou

Uji – keňská obdoba naší ovesné kaše k snídani složená z dvou druhů mouky a vařící vody, ochucená cukrem, skořicí, banánem apod.

Rye bread – žitný chléb

Zdroj