Příběh Blanky Milfaitové je příběh plný inspirace. Blanka se nebála říci všemu  „Ne“ ve chvíli, kdy nebyla spokojená a následně si odvážně šla za svým. Nebyla to cesta lehká, ale vyplatila se. Změnila práci, změnila životního partnera a začala tvořit to, co ji opravdu bavilo. Blanka Milfaitová dělá marmelády – sladké, kyselé, netypické i typické. A její marmelády jsou natolik výtečné, že se Blanka může chlubit titulem absolutního vítěze World´s Marmalade Awards, zlatou a dvojitou zlatou medailí a také titulem „Nejlepší marmeláda na světě“. A jak to celé vidí ona? Přečtěte si náš exkluzivní rozhovor.

Blanko, vaše kniha Příběh opravdové vášně má podtitul Recepisný cestopis. Co všechno si pod tím máme představit? Kniha se asi nebude točit pouze kolem receptů marmelád.
Ty recepty, a touha tisícovek fanynek je znát i používat, k tomu asi daly první impuls. Druhým byl můj web, kde obden publikuji a jednomu vydavatelství se to zamlouvalo. No, a nakonec je to ten hlavní impuls, životní změna a expedice po čtyřiceti zemích, která trvala nonstop rok, najela jsem 100 000 km a všude něco uvařila i zažila a cestou vychovávala minidcerku i muže 🙂 A receptů je tam nakonec nemálo – jak na marmošky, tak na jídla s nimi.

7
Jak moc těžké je napsat knihu? Tím spíše, pokud se vlastně nejedná pouze o kuchařku.
Donedávna jsem si myslela, že je to něco… z jiné planety, nemožná věc, dílo lidí v jiné dimenzi 🙂 Po roce psaní po nocích a poté, co usnula E-liška, kdesi na koncích světa, jako ho kdysi předkové vnímali, už vím jistojistě, že je to zázrak. Nedokážu si jinak představit, že jsem napsala tak tlustou knížku v období, kdy jsem neměla ani minutu volna, vydali jsme ji v termínu a stala se úžasně prodávanou, nejprodávanější od Mladé fronty za rok 2014. Pořád si myslím, že je to těžké 🙂 a proto píšu novou!

2
Když jsem četla něco o vašich začátcích, dočetla jsem se, že jste nebyla spokojená s naplněním svého tehdejšího života pracovního ani osobního. A tak jste opustila práci, ukončila vztah a odstěhovala se na Šumavu. Opravdu to jde tak jednoduše? Odejít za velkou neznámou? A už tehdy jste věděla, že budete vařit marmelády?
Myslím, že to rozhodnutí „jít a měnit“, že je to to nejtěžší. Jsme peciválové, sedíme na zadku a všechno je složité a za vším jsou problémy. Mě to trvalo přes třicet let. Pak už to šlo „bum prásk ratata“. Ne, o marmoškách to ještě zdaleka nebylo, šla jsem z města na Šumavu do malinké obce rekonstruovat starou poštu na výrobnu s kavárnou, přeučit se z „učitelky“ na pekařku, uklízečku, účetní, údržbářku i marketérku. Pak jsem vyměnila vztah – bačkoru za pořádnýho chlapa, odstěhovala se na další samotu a začala vařit marmelády. Po roce jsme koupili obří obytňák a odjeli do Afriky… zase vařit marmeládu. Dcera měla tři měsíce.

1
Myslíte, že se dají vyčerpat kombinace chutí marmelád? Nebojíte se někdy toho, že přijde den a vy si řeknete: ,,Tak a už nevím, co nového bych vymyslela“? A s jakými chutěmi nejraději pracujete?
Kombinovat se dá nepřeberně, ale v tom kouzlo není. Prodejny a trhy jsou plné pokusů o „autentičnost“ z pěti chutí a nikdo nakonec neví, jak má co opravdu chutnat. Kouzlo je v jednodruhových marmeládách. Na těch se pozná mistr.

Je nějaké ovoce, které opravdu nemáte ráda?
Podtržený. Dozrávaný ve skladech. Exotika dovezená do Čech. A většina toho v supermarketech.

Vyšla o vás spousta článků a rozhovorů. A asi ještě i vyjde. Dlouho jsem přemýšlela, zda je vůbec nějaká otázka, kterou byste naopak očekávala, ale která ještě nepřišla?
Jestli jsem z toho všeho… šťastná, to se mě nikdo nikdy nezeptal.

Blanko a jste z toho všeho šťastná?
Ty tři roky mi daly mnohem více, našla jsem svoji rodinu, muže, dceru a v únoru kdesi na expedici porodím druhou. To je můj život. Dovedu si ho docela dobře představit i bez tohoto rozhovoru, marmelád, titulů, vítězství a jiných lákadel. A věřím, že se takového dočkám 🙂

4

6